EVZ

Se schimbă generațiile în PSD și PNL. Cu procurorii! | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 808 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Iași.

Eșalonul doi din PSD și PNL vrea să ia locul mentorilor, scoși din joc de DNA

După ce ancheta procurorilor anticorupție l-a aruncat în ridicol pe primarul social-democrat Gheorghe Nichita, PSD a dat organizația pe mâna adjunctului acestuia, viceprimarul Mihai Chirică. Acesta a devenit celebru în Iași după ce a declarat: „Voi m-ați perceput corect, ca un om de administrație, un tehnocrat, așa cum, în principiu, dacă ne-am uita în clepsidra nisipului care curge prin mine, nu aș putea-o împărți între om politic și tehnocrat decât în favoarea tehnocratului”.

Acum câteva luni, organizația PSD din județ era ruptă între Nichita, care dorea să revină la conducere, și Chirică. Nichita a abandonat bătălia abia după ce, la București, Liviu Dragnea a preluat conducerea. DNA îi anchetează însă pe amândoi pentru creditul de 50 de milioane de euro, făcut în 2007 de Primăria Iași la Banca Dexia din Belgia.

Zece contracte pe fonduri europene, derulate la Iaşi, au fost amendate de către unitatea de managament cu nu mai puțin de 71 de milioane de lei, tocmai din cauza întocmirii defectuoase a caietelor de sarcini. La șefia Consiliului Județean, PSD ar putea să îl susțină pe medicul Marin Burlea, un senator care s-a transferat de la PNL la PSD.

  • Independenții atacă PNL

Liberalii, fideli lui Fenechiu

PNL l-a trimis în bătălia pentru Primărie pe Marius Bodea, directorul Aeroportului Iași. În ianuarie 2016, EVZ a relatat, citând presa locală, că fostul lider liberal Relu Fenechiu conduce filiala locală a partidului din pușcărie, prin intermediul lui Bodea. Acesta vine des în vizită la fostul ministru, ca frecvență fiind pe locul doi după soția lui Fenechiu. Fostul ministru este atât de influent în PNL încât, în august 2014, la inaugurarea noii piste a aeroportului local, Bodea a citit mesajul pe care acesta l-a transmis din Penitenciarul Iași. Până în iulie 2015, organizația PNL Iași era condusă de Cristian Adomniței, președintele CJ, în prezent suspendat din funcție. El a anunțat că nu mai vrea să candideze. Liberalii nu au deocamdată un candidat pentru șefia CJ. În județ există și un partid local - „Pentru Iași” - care vrea să participe la competiție, candidatul la Primăria Iași fiind Andrei Postolache, un manager al unei companii IT cunoscute pe plan local. „Tot ce înseamnă Pentru Iași a costat, din aprilie 2015 până azi, undeva în jur de 600-700 de euro”, a spus Postolache, într-un interviu. Presa locală a apreciat că va rupe din voturile PNL, dar Postolache susține că va scoate la vot alegătorii care până acum absentau.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 5.476 km pătrați, reprezentând 2,3% din teritoriul României.

● Populația este de 772.348 locuitori (2011), locul 2 pe țară și în scădere față de vârful din 2002, când se înregistrau 816.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 140 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în septembrie 2015, de 1.721 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 5.652 de euro.

● Speranța de viață: 74-93 ani, peste media pe țară.

  • FILIT

„Mecca” scriitorilor

În perioada în care Cristian Adomniței conducea Consiliul Județean, el a organizat la Iași unul din cele mai puternice festivaluri de literatură din România, FILIT. Cu un buget de 500.000 de euro – oferit integral de către Consiliul Județean – ediția din 2014 i-a adus în capitala Moldovei pe Herta Muller, Mircea Cărtărescu și Norman Manea. În 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este încă de la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“. În 2015, după ce Adomniței a ajuns să fie anchetat de către DNA, bugetul festivalului a scăzut dramatic. În februarie 2016, președintele interimar al CJ Iași, Victorel Lupu, a anunțat că se va reveni la bugetul din anii precedenți, de două milioane de lei, dar între consiliu și organizatori – Muzeul Literaturii Române Iași – se pare că există o serie de controverse. Directorul MLRI, Dan Lungu, s-a plâns că în cele șase luni rămase „nu poți să inviți un laureat al premiului Nobel”.

  • Promisiuni fără acoperire

Autostrada spre Ardeal, în deceniul viitor

Iașiul are șosea de centură din 2012, dar camioanele preferă să circule prin oraș. Problema este că drumul este foarte îngust, iar pe traseu, tirurile au de trecut printr-un segment în care șoseaua are forma literei „S”, unde riscă să se răstoarne, dacă este zăpadă sau umed. Visul de aur al acestei regiuni este însă autostrada care să o lege de Transilvania. Potrivit unui răspuns oferit de către Ministerul Transporturilor deputatului de Iași Gheorghe Emacu (UNPR), licitația pentru primul sector al autostrăzii (Târgu Neamț - Iași - Ungheni) va fi demarată în anul 2016. Valoarea estimată a studiului de fezabilitate este de 42,02 milioane euro cu TVA. Pentru tronsonul Târgu Neamț - Târgu Mureș, studiul de fezabilitate este estimat la un cost de 110 milioane de euro. „Conform Master Planului General de Transport, licitația va demara în 2021 și va dura doi ani”, arată ministrul Transporturilor, Marian Costescu. Cu toate acestea, președintele Iohannis era optimist, la Ziua Unirii. „O autostradă care să lege Moldova de restul țării și al Europei ar aduce numeroase beneficii. În perioada următoare acest proiect ar trebui să devină prioritar”, a spus Iohannis, la 24 ianuarie.

  • MUNCĂ ȘI ȘOMAJ

Absolvenții bine pregătiți susțin dezvoltarea economiei județene

Județul Iași s-a bucurat, în ultimii ani, de investiții în sectorul producției de componente auto și în IT, prevalându- se și de forța de muncă bine pregătită, parțial recrutată chiar de pe băncile facultăților unora dintre cele mai prestigioase instituții superioare de învățământ din țară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.


FOTO: Fabrica Antibiotice Iași este al patrulea cel mai mare producător de medicamente din țarăLa finele lunii octombrie a anului trecut, în județul Iași erau 150.689 de salariați. Dintre aceștia, mai bine de două treimi (103.511 persoane) lucrează în domeniul serviciilor. Circa 43.600 de lucrători sunt angrenați în industrie și în construcții, iar restul de puțin peste 3.600 de persoane lucrează în agricultură, după cum arată cifrele Institutului Național de Statistică (INS). Venirea crizei a avut un impact puternic asupra locurilor de muncă din județul Iași. Numărul salariaților din județ s-a redus cu aproape 10% din 2008 până în toamna anului precedent.

Lefurile au crescut cu 40% din 2008 până în prezent

Salariul mediu net lunar al angajaților din județul Iași era, în luna octombrie 2015, de 1.767 de lei, cu circa 100 de lei sub media pe țară, cifrată, în aceeași lună, la 1.871 de lei. Comparativ cu anul 2008, când leafa medie netă din județ era de 1.257 de lei, salariile au crescut, în medie, cu 40,5%.

În județul Iași, la sfârșitul anului trecut, erau, în total, 172.561 de pensionari, care beneficiau de o pensie medie de 796 de lei pe lună, arată datele transmise EVZ de reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice. Aproximativ opt din zece pensionari au ieșit la pensie la limita de vârstă, un procent mai ridicat comparativ cu alte județe din țară.

Șomajul, în scădere

În ceea ce privește rata șomajului, pe parcursul anului trecut, valoarea acestui indicator în județul Iași a urmat un trend descendent de la 5,05%, în luna ianuarie, până la 4,41% în luna decembrie, după cum ne-au spus oficialii Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

La 31 decembrie 2015, în evidențele Agenției Județene Iași erau înregistrați 13.026 de șomeri. Circa 80% dintre aceștia, adică 10.845 persoane, erau șomeri neindemnizați, în timp ce restul de 2.181 șomeri primeau indemnizație.

„În perioada ianuarie-decembrie 2015, prin Programul de Ocupare a Forței de Muncă derulat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, un număr de 12.083 persoane și-au găsit un post”, au declarat reprezentanții ANOFM.

  • EDUCAȚIE

Rezultatele din învățământ, cu mult peste media țării

În anul de studii 2015-2016, în instituțiile de învățământ din județul Iași sunt, în total, 132.747 de elevi și preșcolari, dintre care 4.949 în grădinițe și școli private. Rețeaua școlară cuprinde 232 de unități de învățământ cu personalitate juridică în două municipii, trei orașe și 93 de comune. Șapte dintre unitățile cu personalitate juridică nu au primit autorizație sanitară de funcționare pentru corpul principal. De asemenea, există încă aproximativ 100 de clădiri mici neautorizate, în mediul rural, potrivit inspectorului școlar general al județului Iași, Camelia Gavrilă.


FOTO: Elevii Colegiului Național  „Mihai Eminescu” din Iași, în timpul orelorInvestiții în 76 de școli

La examenele de Evaluare Națională din 2015, promovabilitatea în județul Iași a fost de 85,07%, peste media la nivel național de 79,3%. La Bacalaureat, procentul de promovabilitate după contestații a fost de 77,68%, mai mare decât media pe țară de 67,9%. În ultimii ani, Iașiul se situează constant pe primele locuri la nivel național din acest punct de vedere.

Rata finală de promovare la examenul de Definitivat a fost de 56,72%, în condițiile în care rata de promovare la nivel național a fost de 49,25%. La examenul de Titularizare, 79,67 dintre cei 1.310 candidați înscriși au promovat.

În ultimii trei ani, peste 76 de școli au beneficiat de investiții totalizând o valoare de peste 49,5 milioane de lei. Fondurile au provenit de la bugetul de stat, bugetele locale, dar și de la nivel european: fonduri structurale și de la Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

  • SĂNĂTATE

Nevoie acută de medici în județul Iași

În județul Iași funcționează 16 spitale publice și 18 spitale private. În domeniul public, pacienții au la dispoziție 6.082 de paturi, la care se adaugă 150 în preventorii. În sectorul privat, sunt 769 de paturi în mediul urban și 60 de paturi în mediul rural, potrivit informațiilor transmise EVZ de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

În contextul reformei din sănătate, în anul 2011 a fost închis spitalul din Târgu Frumos, care a fost redeschis în 2014 și funcționează în prezent ca Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan”.

În total, în sectorul sanitar ieșean activează 2.164 de medici în sectorul public și 109 medici în privat, precum și 4.026 asistenți medicali în domeniul public și 262 în privat.

Sistemul sanitar din județul Iași se confruntă cu lipsa cadrelor medicale în următoarele domenii: ATI, medicină de urgență, radioterapie, medicina sportivă și psihiatrie pediatrică. Cel mai acut lipsa cadrelor medicale este resimțită de către spitalele din orașele Hârlău și Târgu Frumos.

Investiții în construcția spitalelor

Institutul Regional de Oncologie din Iași a derulat, în ultimii ani, proiecte finanțate din fonduri europene.

Printre proiectele de investiții derulate anul trecut se numără achiziția unui robot pentru redobândirea mersului și a patru ecografe la Spitalul de Recuperare, dar și a unui pachet sistem manometrie la Spitalul pentru Copii „Sf.Maria” din Iași. Anul trecut, bugetul de investiții în construcții a prevăzut suma de 9,8 milioane de lei pentru refuncționalizarea unui imobil de la Spitalul de Urgenţe din Iași cu 300 de paturi și pentru amenajarea Institutului Regional de Oncologie cu 300 de paturi. Cu alți 9,8 milioane de lei a fost achizitionată aparatură medicală pentru Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Citiți analiza economică a județului Iași în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000