EVZ

Ghiță a cerut să nu fie extrădat. Motivarea lui are legătură cu politica

Sebastian Ghiță
Autor: | | 2 Comentarii | 2834 Vizualizari

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, aflat în arest în Serbia, este audiat, astăzi, la Belgrad, că urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române.Audierea va avea loc la ora 12.30 și se va ține cu ușile închise.

UPDATE - ORA 16.20 

Sebastian Ghiță a declarat judecătorilor sârbi că nu dorește să fie extrădat, întrucât va fi persecutat politic în România.

Întrebat de judecător dacă vrea să fie extrădat, Sebastian Ghiță răspuns negativ și a invocat motivul unei persecuții politice. Conform Antena3, avocatul apărării putea să revoce să fie anulată măsura arestului, astfel încât Ghiță să poată fi arestat la domiciliu sau să fie în control judiciar.

S-a întâmplat și acest lucru, iar în continuare judecătorul trebuie să analizeze mai multe aspecte, printre care și relația lui Ghiță cu statul român. În continuare, dosarul trebuie trimis în Camera preliminară, la completul de trei judecatori, dar având în vedere că Ghiță refuză extrădarea, este posibil să fie completată în curând o cerere pentru azil politic.

UPDATE- ORA 14.45

A început procesul pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Fostul deputat este audiat, astăzi, la Belgrad, ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române.

Audierea lui Ghiţă, care a fost adus din închisoarea districtuală din Belgrad, este făcută un judecător de cameră preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală, anunţa agenţia Tanjug, citând Înalta Curte din Belgrad.Audierea face parte din procedura standard în vederea extrădării.

Este prima audiere a fostului deputat pentru că mai departe acest dosar va ajunge în Cameră preliminară la completul de trei judecători, care va da o decizie în acest caz, însă nu una definitivă, scriu juranliștii de la Antena 3.

Decizia judecătorilor sârbi va putea fi atacată la o instanță superioară, însă nici aceea nu va definitivă, pentru că ministrul Justiției este cel care dă avizul dacă Sebastian Ghiță va fi sau nu extrădat.

Reporterul Antena 3, trimisul special al postului de televiziune, a explicat, în direct de la Belgrad, ce ar putea urma în procesul fostului deputat. Astfel, există mai multe posibilități pentru Sebastian Ghiță:

1. Acesta să spună că este de acord cu extrădarea;

2. Să ceară o anchetă e motivele extrădării;

3. avocatul lui Sebastian Ghiță să ceară revocarea plasării în custodie a fostului deputat;

4. să înainteze o cerere de azil politic.

Audierea lui Ghiţă, care va fi adus din închisoarea districtuală din Belgrad, ar urmă să fie făcută de un judecător de camera preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţă juridică internaţională în materie penală, anunţă agenţia Tanjug, citând Curtea Supremă din Belgrad.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele sau în momentul capturării.În 27 aprilie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţă că autorităţile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Curtea Supremă din Belgrad a prelungit, la solicitarea României, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă. Purtătoarea de cuvânt a Curţii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că, în cadrul procedurilor preliminare, termenul de detenţie poate fi prelungit până la 40 de zile. În cazul lui Ghiţă, imediat după reţinere, au fost formulate două decizii ale instanţelor: una privind reţinerea să pentru o perioada de două luni şi o altă privind reţinerea să pentru 18 zile.

Miercuri, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul privind vizită fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta. Sebastian Ghiţă nu a dat însă nicio declaraţie, invocând că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el. În aceste condiţii, o nouă videoconferinţă va avea loc luni, au declarat pentru News.ro surse judiciare. Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsa, el având cinci dosare penale în România. Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000