EVZ

Senatul a ADOPTAT modificarea Legii ANI prin care încetează incompatibilităție parlamentarilor

Autor: | | 2 Comentarii | 1058 Vizualizari

Senatul a adoptat în plenul de luni, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă a deputatului PSD, Florin Iordache, care modifică Legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI) în sensul schimbării unui articol potrivit căruia interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI, în perioada 2007 - 2013, încetează de drept.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă”. Conform unei liste întocmite de ANI, prin proiectul inițiat de Florin Iordache și votat luni de senatori, 42 de parlamentari scapă de problemele de integritate. 

Guvernul nu a transmis un punct de vedere referitor la modificările aduse legii ANI.

Spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaților, din proiectul de lege a fost eliminat un amendament, în ședința de luni a Comisiei juridice a Senatului. De asemenea, un alt amendament a fost reformulat. „Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, prevede amendamentul propus de Marian Pavel.

Amendamentul eliminat de senatorii juriști stipula că: „persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.”Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000