EVZ

SUA ar putea renunța la Programul Visa Waiver pentru Europa, din cauza crizei REFUGIAȚILOR. Mai mult de 34 de milioane de pașapoarte europene au fost FURATE sau pierdute

Visa Wiver pentru țările europene ar putea fi suspendat
Autor: | | 5 Comentarii | 4463 Vizualizari

Milioane de cetățeni europeni ar putea să nu se mai bucure de dreptul de a intra fără viză în SUA, după ce oficialii americani din domeniul securității au devenit tot mai alarmați de înmulțirea pașapoartelor false, care ar putea fi folosite de teroriști. Sistemul Visa Waiver permite cetățenilor din 38 de țări să aibă acces în Statele Unite, în scopuri turistice sau de afaceri, fără viză. Casa Albă a anunțat, în noiembrie, că va accelera ancheta asupra programului respectiv, ale cărei concluzii trebuie să ajungă direct la președintele Barack Obama. Țările care au „deficiențe în zone cheie de cooperare” riscă să li se revoce accesul în SUA fără viză de intrare, anunțau autoritățile la vremea respectivă.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Departamentul American pentru Securitate Internă a numit cinci țări: Franța, Belgia, Germania, Italia și Grecia, care trebuie ca până la 1 februarie să-și reglementeze „problemele cruciale” din sistemele lor sau riscă nu fie excluse din programul Visa Waiver, scrie Politico, citat de The Telegraph.

„Deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind schimbarea statului programului Visa Waiver pentru nicio țară parteneră”, a declarat S.Y. Lee, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă.

Este în curs de desfășurare o anchetă, pentru a se verifica dacă este nevoie de introducerea datelor biometrice (amprente și fotografii) în programul Visa Waiver, pentru sporirea siguranței.

Mai mult de 34 de milioane de persoane din Europa și-au pierdut sau le-au fost furate documentele de călătorie, conform autorităților, dar numărul real este posibil să fie mult mai mare.

Siteul citează oficiali greci, care recunosc că între 5-7% dintre pașapoarte ar fi putut fabricate de cu documente de identitate false. Unii dintre membrii bandelor teroriste care au atacat la Paris se știe că au intrat în Europa, pe baza unor pașapoarte belgiene, cu câteva luni înainte de atacuri.

La începutul săptămâni, Daily Telegraph a dezvăluit cum serviciile secrete britanice se tem că ISIS exploatează criza imigranților, pentru a trimite teroriști în Europa, cu pașapoarte false. Autoritățile se tem că acești teroriști ar călători cu pașapoarte false siriene sau irakiene, care sunt acum atât de sofisticate încât este aproape imposibil să se distingă între adevărații refugiați și suspecții de terorism.

Un oficial al serviciilor de informații britanice a declarat: „Statul Islamic știe cum să exploateze criza imigranților, pentru a aduce celule teroriste din Siria în țări europene importante, precum Marea Briatnie. Jihadiștii călătoresc în Raqqa, pentru a-și întâlni comandanții, apoi sunt antrenați și primesc pașapoarte noi. Se întorc apoi în Europa pozând în imigranți cu identitate nouă, ceea ce face aproape imposibil ca oficialii de securitate să deosebească potențialii teroriști de cei care fug din calea războiului”.

ISIS se pare că a preluat controlul asupra a mii de pașapoarte siriene, ca și asupra unor imprimante speciale, atunci când a atacat și cucerit clădirile guvernamentale. De asemenea, aceste acte de identitate false sunt disponibile în Turcia pentru cei care vor să călătorească în Grecia.

„Daesh a reușit să confiște pașapoarte în Irak, Siria și Libia și să creeze o adevărată industrie a pașapoartelor false”, a avertizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, săptămâna aceasta.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000