EVZ

Teleorman = Dragnea | România 4 you

Autor: | | 4 Comentarii | 1879 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Teleroman.

În fi eful lui Liviu Dragnea, nici președintele Consiliului Județean, Adrian Gâdea, nici primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, ambii de la PSD, nu au probleme penale și probabil vor fi reconfi rmați

Nimeni nu a reușit să spargă până acum monopolul PSD asupra Alexandriei, municipiul de reședință al județului Teleorman. Din 2008, primar este Victor Drăgușin. Acesta a fost coleg de facultate și de liceu cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Evenimentul zilei a relatat, în iunie 2014, că, la nunta fiicei primarului din Alexandria, oaspeții au fost întâmpinați într-o parcare nounouță și cu alei proaspăt asfaltate. Printr-o „hotărâre de urgență”, Consiliul Local a aprobat alocarea a peste 2,5 milioane lei (circa 570.000 de euro) pentru proiectul de „amenajare infrastructură Parc Vedea”.


FOTO: Liviu DragneaDeși lucrările nu erau în proiectele Primăriei, banii de la bugetul de stat și de la cel local au fost dați taman în preajma căsătoriei dintre fiica edilului, Carmen Drăgușin, și Cristian Bamboe, fiul șeful Casei Județene de Pensii Teleorman, PNL-istul Emilian Bamboe.

Președintele CJ Teleorman, Adrian Gâdea, a ajuns în post după ce Dragnea a plecat la București. El era șeful tineretului PSD din județ. În 2013, Gâdea a fost ales în această funcție cu 81% din voturi, la o prezență de 38,6%. Presa locală scrie că el nu iese din cuvântul lui Dragnea, iar contractele cu TelDrum sunt menținute. Și Gâdea, și Drăgușin, candidează și speră să își mențină funcțiile actuale.

  • Opoziție inexistentă

PNL s-a resemnat

În pofida aparențelor, în Teleorman mai există și alte partide, în afară de PSD. Pentru Primăria din Alexandria, mai candidează Florin Titirișcă - PNL, Ervin Zelch - PMP, Dumitru Goldbach - PRU, Petrică Popescu - ALDE și Claudiu Băluță - PND. Liderii PNL par însă resemnați. „Dragnea are toate structurile. Teleormanul are cea mai mare scădere economică la nivel național, minus 2%, în condițiile în care economia a crescut cu 2,4%. Județul a trimis către bugetul de stat 240 de milioane de euro și a primit 580. Bani care s-au dus către primăriile PSD și către primarii care au trecut la acest partid prin celebra ordonanță”, explica, la 30 martie, co-președintele PNL Vasile Blaga. Traian Băsescu s-a dus și el, recent, în județ, pentru a-i lansa pe candidații PMP. „Nu- mi place când aud într-o organizație spunându-se: eu cred că o să iau locul doi sau locul trei (...) Voi trebuie să faceți tot ceea ce ține de voi ca să salvați acest județ de mizeria de stânga. Este timpul ca acest județ să fie reînviat, dar nu cum învie Dragnea electorat la alegeri, ci reînviat economic și social”, le-a spus Băsescu celor din PMP. Candidatul acestui partid, Ervin Zelch, a fost preot ortodox.

Fișa județului

● Suprafața: 5.790 kilometri pătrați, 2,4% din suprafața țării. Locul 19 pe țară.

● Populație: 360.178, în scădere față de vârful din 1977, când erau 518.000. Locul 26 pe țară.

● Densitate: 62,2 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (martie 2016): 1.427 lei, cu 27% sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor (2013): 3.746 euro.

● Durata medie a vieții: 72,2 ani (2013), sub media pe țară.

● Rata șomajului: 6,00% (decembrie 2015).

  • Infrastructură

Autostrada spre Bombonica

În 2013, Dan Șova, pe atunci ministru delegat pentru Mari Proiecte, i-a promis lui Liviu Dragnea o autostradă până în curtea casei sale din Alexandria. „Veți vedea că pe București — Alexandria — Craiova chiar există trafic de autostradă”, a susținut Șova. Costul era de 400 de milioane de euro. Dragnea a apărat investiția. „Eu am aranjat să treacă pe la mine prin curte mi se pare normal, fiecare vrea să aiba o autostradă prin curte, și o fac și rulantă”, a glumit Dragnea, care, la acel moment, era vicepremier în Guvernul Ponta. Prin ianuarie 2015, autostrada s-a transformat însă în drum expres, potrivit variantei de la acel moment al Master Planului pentru Transporturi. În schimb, statul român investește în stadioane în fieful lui Dragnea. Compania Națională de Investiții (CNI), subordonată Ministerului Dezvoltării, alocă nu mai puțin de 16,2 milioane de euro pentru stadioanele din Alexandria și Turnu Măgurele. Alexandria are circa 45.000 de locuitori, iar echipa de fotbal-FCM Alexandria- joacă în liga a patra. Actualul stadion, construit în urmă cu 40 de ani și care poate adăposti circa 500 de spectatori, va fi demolat. Turnu Măgurele are, de la începutul sezonului 2015- 2016, o echipă de fotbal în liga a treia

  • Turism

Tocătură de cobelci

În Teleorman sunt câteva rezervații naturale minunate, pe malurile Dunării. Cea mai mare dintre ele, Balta Suhaia, cu o suprafață de aproape 1.500 de hectare, este concesionată de miliardarul Ioan Niculae. În rezervație se poate intra doar cu aprobarea autorității locale de mediu și a administratorului. În perimetrul acestei arii protejate au cuib zeci de specii de păsări, pești și mamifere protejate. Stârcii, rațele roșii, cormoranul mic, călifarul, barza neagră, barza albă sau egreta mică pot fi zărite în zona Bălții Suhaia. O altă rezervație este la Ostrovul Mare, unde Oltul se varsă în Dunăre și unde supraviețuiește cormoranul mic, o pasăre protejată, fiind pe cale de dispariție.

Puțini știu că una din mâncărurile tradiționale din Teleorman era din melci, denumiți „cobelci”. Într-o carte de bucate de la 1910, scrie: „Cobelcii, melcii se mănâncă fierți ori fripți. (...) Ei ies primăvara după o ploiță; se culeg și se fierb. Carnea lor fiartă se mănâncă cu mujdei, lepădându-se partea verde. Unii săteni, după ce-i fierb, îi pun pe țiglă și-i frig, mâncându-i cu mujdei. În jud. Teleorman, cobelcii se toacă, se pun cu orez, se ung cu untdelemn și se dau în masă”.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Județul cu economia distrusă după Revoluție

Teleorman este un județ pentru care anii ce au urmat după Revoluție au însemnat distrugerea economiei, bucată cu bucată. În secolul trecut, Teleormanul era un județ înfloritor, era considerat „grânarul României” și avea și întreprinderi importante cum ar fi Combinatul Chimic de la Turnu Măgurele, întreprinderi de aparate şi accesorii, de panouri electrice şi de comandă, de producție de rulmenţi, fabrici de material rulant, fabrica de bere, fabrica de zahăr, întreprinderea de ţevi de la Zimnicea, fabrica de motoare electrice de la Turnu Măgurele etc.


FOTO: Terenurile agricole din Teleorman prezintă mare interes pentru străini FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUÎnsă, marea majoritate a fabricilor s-au închis sau și-au redus mult activitatea după Revoluție. Din această cauză, județul a pierdut zeci de mii de locuri de muncă. Numărul de salariați din județ s-a prăbușit cu aproape 60%, din 1990 până anul trecut, de la 127.613 salariați la 54.311 persoane, după cum indică datele Institutului Național de Statistică (INS).

Străinii investesc în terenuri

În județul Teleorman își are sediul grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae. În ceea ce-i privește pe investitorii străini, aceștia vin în județ în special pentru terenurile agricole, Teleormanul oferind una dintre cele mai mari și mai atractive piețe de terenuri agricole din țară.

Peste 57% dintre angajații din județ lucrează în domeniul serviciilor, în timp ce o treime sunt angrenați în industrie și construcții, potrivit INS.

Lefurile pe care le primesc salariații teleormăneni sunt printre cele mai reduse din țară. Câștigul salarial mediu net lunar era, în luna octombrie a anului trecut, de 1.460 de lei, comparativ cu nivelul mediu pe țară de 1.871 de lei.

În luna februarie anul curent, în județul Teleorman erau 116.615 pensionari, care primeau o pensie medie lunară de 722 de lei, conform datelor transmise EVZ de Casa Națională de Pensii Publice.

Cel mai mare șomaj din țară

Teleorman ocupă primul loc în rândul județelor țării la capitolul rată a șomajului. Valoarea acestui indicator a fost de 10,99% în luna martie a acestui an, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Numărul şomerilor înregistraţi la AJOFM Teleorman a fost de 18.574 de persoane, dintre care 2.410 persoane beneficiau de indemnizaţia de şomaj, iar 16.164 erau şomeri neindemnizaţi.

Cu ajutorul programelor derulate de agenția județeană, pe parcursul anului trecut, 7.114 șomeri și-au găsit un loc de muncă. În primele trei luni ale acestui an, și-au găsit de lucru 1.960 de persoane.

  • EDUCAȚIE

Doar patru din zece liceeni au luat Bacul

În județul Teleorman, în anul școlar 2014-2015, funcționau un număr total de 386 de unități de învățământ, dintre care 73 nu dețineau autorizația sanitară de funcționare, conform raportului anual privind starea învățământului județean, publicat pe siteul Prefecturii Județului Teleorman. În total, la începutul anului școlar erau înscriși 50.043 de elevi.


FOTO: Elevi ai Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din AlexandriaLa examenele de Evaluare Na țio nală, elevii din județul Teleorman au înregistrat o promovabilitate de 67,78%, în condițiile prezenței a 2.787 de elevi. La sesiunea din vară a Bacalaureatului au promovat mai puțin de jumătate dintre cei 3.157 de absolvenți de liceu (42,73%) care au dat examenele.

Patru proiecte din bani europeni

La examenele de Titularizare s-au prezentat 411 candidați, dintre care 65,69% au promovat. 77 de candidați au susținut examenul de Definitivare în învățământ de anul trecut. Jumătate dintre ei au luat note peste 8. Anul trecut, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman derula patru proiecte cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

SĂNĂTATE Spitalul de Urgență din Alexandria, reabilitat cu fonduri europene

În județul Teleorman, funcționează șapte spitale, 188 de cabinete de medicină de familie, 99 de cabinete stomatologice, 98 de cabinete de specialitate și zece centre de permanență. În total, unitățile sanitare din județ pun la dispoziția pacienților un număr de 1.943 de paturi, conform directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, Maria Mioara Comana.

Centre de sănătate închise, transformate în cămine de bătrâni

În contextul reformei din domeniul sănătății din 2011, au fost închise trei centre de sănătate: din Furculești, Cervenia și Deparați, primele două fiind transformate ulterior în cămine pentru vârstnici.

La finele lunii martie a acestui an, în sistemul public de sănătate din județul Teleorman activau 2.490 de angajați.

Spitalul de Urgență din Alexandria a reușit să atragă fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii și dotarea cu echipamente. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de cinci ani, fiind finalizat anul trecut, și a avut o valoare totală de 88,36 de milioane de lei, din care 66,57 de milioane de lei bani europeni prin Programul Operaţional Regional.

Alte investiții asigurate din bugetul local au fost făcute în spitalul TBC din Roșiorii de Vede, Spitalul Orășenesc Zimnicea și o instalație radiologică la Spitalul de Urgență din Alexandria.

Citiți analiza economică a județului Teleorman în revista „Capital”!Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000