EVZ

Cine sunt cei mai buni tineri scriitori români? Un arhitect a luat caimacul

Autor: | | 0 Comentarii | 853 Vizualizari

La începutul acestei săptămâni, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București, au fost desemnați cei mai talentați autori în domeniile: poezie, proză și critică literară

Premiul Tânărul poet al anului 2017, secțiune unde au fost nominalizați șase concurenți, i-a revenit Cosminei Moroșan, pentru volumul „Beatitudine. Eseu politic”, Editura Nemira. Premiul Tânărul Prozator al anului 2017 a fost câștigat, pentru al doilea an consecutiv, de Tudor Ganea, pentru volumul „Miere”, Editura Polirom. În continuare, la secțiunea tinerilor critici literari, laurii i-a cules Adriana Stan, grație muncii depuse la studiul „Bastionul lingvistic. O istorie comparată a structuralismului în România”, Editura Muzeul Literaturii Române.

De asemenea, s-au mai acordat încă două premii: Premiul Tânărul Scriitor al anului 2017 și Premiul Cartea de Poezie a anului 2017, primul fiind adjudecat de Vlad Drăgoi („Sergio Leone”, Editura Charmides), iar cel de-al doilea de Dan Coman („insectarul Coman”, Editura Charmides).

Stânjenit și onorat

Cocoțat pe scenă, sub tirul privirilor mai mult sau mai puțin sincere, Tudor Ganea a comentat: „Îmi aduc aminte că Tom Hanks, în momentul în care a primit Oscarul pentru rolul din «Forrest Gump» - deși îl mai primise și în anul precedent pentru rolul din «Philadelphia» - și-a început discursul de mulțumire prin a spune că îl încearcă un sentiment de mare stânjeneală. Ei bine, această consecutivitate de la Gala Tinerilor Scriitori m-a adus și pe mine în această zonă. Cu mențiunea că mă simt și onorat. Stânjenit și onorat în aeiași măsură. Mulțumesc juriului și, vorba bătrânului trubadur: «Sunt tânăr, mi-a luat o grămadă de timp să devin tânăr, dar acum doar așa mă simt»”.

Cine este Tudor Ganea?

Tudor Ganea (n. 1983, București) este arhitect (a absolvit în 2008 Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”). În clasa a X-a a scris prima sa povestire, care i-a adus locul I la un concurs de proză între liceele din Constanța, concurs la care fusese înscris fără știrea lui de profesorul său de limba și literatura română. De atunci a început să scrie - în special povestiri - și nu s-a mai oprit. Pentru romanul de debut, Cazemata (Editura Polirom), a fost recompensat cu Premiul „Tânărul prozator al anului 2016” și Premiul pentru debut al revistei Observator cultural.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

vineri, 23 februarie 2018 Autor:

Fundaţia Art Encounters caută director artistic

joi, 22 februarie 2018 Autor:

Amintiri din livada cu meri

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000