EVZ

TOȚI oamenii PREȘEDINTELUI. Pleacă și Dan Mihalache AMBASADOR, cu cine rămâne Klaus Iohannis la Cotroceni

Klaus Iohannis
Autor: | | 2 Comentarii | 1590 Vizualizari

Dan Mihalache a fost avizat luni de comisiile parlamentare reunite de politică externă pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie. Plecând la Londra, Dan Mihalache lasă liber postul de şef al Cancelariei prezidenţiale. Nu este singurul loc neocupat la Palatul Cotroceni.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

După episodul "Tatiana Bran și perdelele de la Cotroceni", nu s-a mai aventurat nimeni să ocupe poziția de purtător de cuvânt la Palat, și nici șeful statului nu a mai venit cu o propunere.

„Azi, 21 aprilie 2015, m-am retras din funcția de purtător de cuvânt, de comun acord cu Președintele României. Decizia mea a fost motivată de constatarea că în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, colaborarea mea cu presa nu a fost cea pe care aș fi dorit-o. Voi susține în continuare proiectul de țară al domnului Președinte Klaus Iohannis, indiferent de raporturile mele profesionale cu Administrația Prezidențială", anunța Tatiana Bran. Era prima și ultima declarație oficială pe care Tatiana Bran o făcea în calitatea sa de purtător de cuvânt pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Prima gafă făcută de ea a fost o postare pe Facebook. Ea critica „mobilierul vetust din vremea comunismului, covoare înflorate pe fond roșu închis, perdele grena” din Palat și spunea că nu există nicio cantină la care angajații să poată mânca. 

Tatiana Bran a fost al doilea consilier al președintelui Klaus Iohannis care a plecat de la Cotroceni, după George Scutaru.

În martie anul trecut, George Scutaru era primul consilier prezidențial care anunța că părăsește Palatul Cotroceni din "motive personale". Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidenţial pentru securitate națională a lui George Scutaru . Ulterior, a fost chemat la DNA și acum este judecat pentru finanțarea ilegală a campaniei desfășurată de PNL în 2008. 

În locul său a fost numit Ion Oprișor, care deținuse funcția de consilier de stat la Secretariatul CSAT, încă din mandatul fostului preşedinte, Traian Băsescu. 

La sfârșitul anului trecut, Lazăr Comanescu a dat și el Palatul Cotroceni pe funcția de ministru al  Afacerilor Externe in guvernul condus de Dacian Cioloș. Lazar Comanescu era, din februarie 2015,  consilier pe politică externă al președintelui Iohannis. 

 După ce va pleca și Dan Mihalache la Londra, Klaus Iohannis rămâne cu o echipă formată din opt consilieri prezidențiali: 

  • Ion Oprișor :

Departamentul Securității Naționale - a fost numit Consilier Prezidențial pe 6 martie 2015.

  • Andrei Muraru ​: Departamentul Relații cu Autorități Publice și Societatea Civilă -  a fost numit Consilier Prezidențial pe 22 decembrie 2014.

  • Leonard Orban :

 Departamentul Afaceri Europene -  a fost numit Consilier Prezidențial pe 14 ianuarie 2015. 

  • Cosmin Marinescu :

 Departamentul Politici Economice -  a fost numit Consilier Prezidențial pe 22 decembrie 2014.

  • Elena Simina Tănăsescu : 

Departamentul Reformă instituțională și constituționalăa fost numită Consilier Prezidențial pe 14 ianuarie 2015.

  • Laurenţiu-Mihai Ştefan :

 Departamentul politică Internă - a fost numit Consilier Prezidențial pe 20 ianuarie 2015.

  • Mihaela Ciochină :

 Departamentul Legislativ - a fost numită Consilier Prezidențial pe 14 ianuarie 2015.  

  • Sergiu Nistor :

 Departamentul Cultură -  a fost numit Consilier Prezidențial pe 5 ianuarie 2015.

Postul de șef al Cancelariei Prezidențiale a fost lăsat liber de Dan Mihalache, care, așa cum am scris mai sus, pleacă ambasador la Londra. "E o mare provocare, e un post dificil, care va fi foarte complicat în perioada următoare din perspectiva evoluţiilor care au loc în Marea Britanie. Nu e o retragere în vacanţă, ci dimpotrivă", declara Mihalache, luni, la finalul audierilor în comisiile de politică externă.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000