EVZ

Donald Trump, așteptat să DENUNȚE, azi, acordul nuclear cu IRANUL. Fără sprijinul președintelui, acordul va fi DEZBĂTUT în Congres | UPDATE

Iranienii au ieșit în stradă, luna trecută, și au scandat sloganuri anti-Trump și anti-SUA, după ce președintele american a vorbit la ONU despre „regimul dictatorial corupt și criminal” de la Teheran. FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 771 Vizualizari

Președintele SUA consideră acordul nuclear cu Iranul „unul din cele mai prost redactate din istorie” și acuză fosta administrație de la Washington că a oferit Teheranului avioane pline cu bani

UPDATE ora 13.00

Președintele Donald Trump este așteptat azi să anunțe o strategie nouă, combativă, față de Iran, punând capăt susținerii SUA față de acordul nuclear încheiat de predecesorul său, dar oprindu-se înainte de retragerea totală din acord. 

Măsura ce va fi anunțată azi nu înseamnă ieșirea totală din acordul cu Iranul, așa cum a promis Trump în campania electorală, susține CNN

În schimb, Trump va pune pe agenda Congresului acest acord, care va avea la dispoziție 60 de zile pentru a decide ce se va întâmpla mai departe. Republicanii și Demnocrații oricum au destule probleme pentru care se bat: taxele, imigrația, sistemul de sănătate - acum vor mai avea un subiect care să-i divizeze:acordul nuclear. 

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson s-a consultat cu omologii săi din Europa și China, spun oficiali citați de BBC. 

Trump a fost sub presiune, acasă și în străinătate, pentru a nu retrage SUA din acordul încheiat în 2015. Iranul s-a angajat prin acel acord să folosească în mod pașnic capacitățile nucleare, în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor economice. Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat într-o audiere la Senat, la începutul acestei luni, că nu este în interesul național abandonarea acordului cu Iranul.

„Cel mai prost acord din istorie”

Donald Trump a evocat, ieri, într-un interviu pentru Fox News, El a evocat plățile de 1,7 miliarde de dolari făcute de SUA, anul trecut, către Iran. „Aceștia sunt bani luați din buzunarul vostru. Știți câte avioane vă trebuie pentru a le umple cu acești bani?”, a întrebat retoric liderul de la Casa Albă.

Trump se referea la un episod din 2016, din timpul administrației Obama, când s-au plătit 1,7 miliarde de dolari Teheranului, active și dobânzi înghețate, după intrarea în vigoare a acordului nuclear internațional.

Transportați cu avionul

Prima tranșă a plății a fost de 400 de milioane de dolari. După cum a dezvăluit presa americană la vremea respectivă, valuta (franci elvețieni, euro, etc) a fost trimisă la Teheran cu avionul, încărcată în doi paleți de lemn.

Criticii adminis trației de la Washington au spus atunci că ar fi vorba de fapt, despre răscumpărarea a patru americani luați prizonieri în Iran, având în vedere că transportul a avut loc în aceeași zi cu eliberarea ostaticilor (în ianuarie 2016). Republicanii, în frunte cu candidatul prezidențial, pe atunci, Donald Trump, au criticat gestul lui Obama, susținând că în acest fel iranienii vor mai reține ostatici americani, pentru a primi sume fabuloase în schimbul lor.

Donald Trump își menține poziția anterioară conform căreia acordul nuclear cu Iranul este unul „foarte prost” FOTO: AGERPRES

Bani contra arme

Fostă vedetă de show tv și om de afaceri, Donald Trump are o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari. El a evocat, în interviu, imaginea unui milion de dolari în bancnote de 100 de dolari: „Este enorm! Vorbim de 1,7 miliarde! Cine este autorizat să facă asta, cine sunt cei care i-au livrat? S-ar putea să nu-i mai vedem niciodată, nu? Avioane pline cu bani”.

Era vorba despre plata unor despăgubiri acordate de Tribunalul Internațional de la Haga, după un contract de livrare de armament neonorat, din vremea șahului iranian, în anii 1970. Sancțiunile contra Iranului nu permiteau instituțiilor financiare să proceseze această tranzacție.

Trump a reiterat faptul că Iranul nu respectă termenii înțelegerii nucleare și va anunța, în evaluarea din 15 octombrie, dacă SUA se retrag din acest acord. 

 Hassan Rouhani, președintele iranian FOTO: AGERPRES

„SUA ar pierde, dacă s-ar retrage din acord”

Preşedintele american Donald Trump va fi singurul care va avea de pierdut dacă SUA se retrag din acordul nuclear cu Iranul, declară preşedintele iranian, Hassan Rohani. „Dacă cineva se retrage dintr-un acord internațional, el are de pierdut, nu cel care rămâne”, a declarat preşedintele iranian, într-o reuniune a guvernului de la Teheran. Și a adăugat că „respectarea unui acord arată demnitatea unui stat și în ce măsură guvernul acestuia este demn de încredere”.

Rouhani a susținut că dacă Trump decide retragerea din acordul nuclear, imaginea SUA va avea foarte mult de suferit, în timp ce menţinerea acordului va fi o mare victorie pentru Iran.

Acordul, semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, și SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

O lege îl obligă pe preşedintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul SUA.

Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziţie 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancţiuni. SUA ar putea profita de acest termen pentru a obține de la partenerii săi europeni angajamentul de redeschidere a negocierilorTag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000