EVZ

A MURIT Tudor Postelnicu, FOSTUL ŞEF AL SECURITĂŢII. Răpus după o lungă suferinţă. News alert

Autor: | | 28 Comentarii | 34172 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Tudorel Postelnicu, fostul şef al Securitatii de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu a murit sâmbătă, în urma unei lungi suferinţe, conform unor surse apropiate acestuia.

La începutul anului soţia acestuia, Maria Postelnicu, declara că soţul ei fusese doborât la pat de mai multe afecţiuni.

Tudor Postelnicu (13 noiembrie 1931-12 august 2017) a fost un membru marcant al PCR, dar şi general român. Prima dată, acesta s-a evidenţiat în 1977, când a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. La un an distanţă de acest episod, Postelnicu a fost numit șef al Departamentului Securității Statului, iar în 1987 devenea ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Soția ultimului ministru de Interne ceaușist, Maria Postelnicu, dă din casă: ,,Tudor stă în pat toată ziua. Când joacă Rapidu’ se mută în fotoliul lui maro!”

Numele lui este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care scriitorii Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu și alții. În 1989, la ședința din 17 decembrie a CC al PCR, Postelnicu a fost criticat împreună cu ministrul apărării Vasile Milea, pentru că nu au acționat destul de ferm împotriva manifestanților din Timișoara. Fostul şef al Securităţii luat parte și la ultima ședință a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, în dimineața de 22 decembrie 1989 (în jurul orei 9:45), la puțin timp după sinuciderea generalului Vasile Milea.

Tudor Postelnicu, un „dobitoc” ajuns zbirul lui Ceaușescu

În timpul Revoluției, acesta a fost arestat de revoluționari și interogat de procurorii militari. La data de 2 februarie 1990, Postelnicu a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, în cadrul lotului "CPEx" în "procesul celor patru", în care au fost implicaţi Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă. Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viață, confiscarea averii și privarea de unele drepturi civile. După recurs, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, și a rămas să execute 14 ani de închisoare, dintre care a făcut doar șapte. Culmea, ieșirea din închisoare a venit în baza unui decret al lui Ceaușescu, care a rămas neabrogat în anii ’90. 

Tudor Postelnicu, considerat unul dintre torționarii lui Gheorghe Ursu, va fi judecat

Postelnicu a rămas în istorie şi datorită unei replici memorabile, pe care a spus-o în timpul uneia dintre ședințele publice ale procesului de la tribunal, când și-a justificat deciziile și acțiunile spunând: „Am fost un dobitoc!” Fraza rămasă celebră a fost folosită de săptămânalul Academia Cațavencu drept subtitlu al unei rubrici, sub care în fiecare săptămână apăreau unul sau mai multe citate prin care diverse personalități politice își justificau în mod similar unele greșeli.

În 1991 a început cercetarea lui Postelnicu și a fostului ministru de Interne Gheorghe Homoștean în cadrul dosarului „Autobuzul” (cei trei atacatori din dosarul "Autobuzul" au spart în 23 august 1981 sediul unui post de Miliție din Timiș, de unde au sustras armament și muniție, iar a doua zi, înarmați, i-au luat ostateci pe călătorii dintr-un autobuz care efectua o cursă local; la schimb cereau bani și pașapoarte, pentru a putea părăsi România). Planul răpitorilor s-a terminat dramatic, trupele de Securitate, din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu, intervenind în forță. Cei 3 teroriști și 3 pasageri nevinovați au fost răpuşi de gloanţele forţelor speciale. Rudele victimelor au cerut redeschiderea anchetei după 22 decembrie 1989, iar în 1994, instanța militară a hotărât condamnarea lui Postelnicu, fost șef al Direcției Securității Statului, la șapte ani și șase luni de închisoare și amnistierea lui George Homoștean. 

Parchetul Militar a făcut apel și la 30 decembrie 1997, Curtea Militară de Apel a dispus desființarea sentinței primei instanțe judecătorești și i-a condamnat pe ambii inculpați la câte 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav. La 29 ianuarie, Postelnicu a fost închis în Penitenciarul Jilava. La ultimă instanță, Curtea Supremă de Justiție, acesta a fost condamnat din nou. În total, pentru toate crimele comise, Postelnicu a fost închis șapte ani. În 2009, acesta mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos Șacalul.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000