EVZ

LOVITURĂ pentru Iohannis! Propunerea judecătorilor care ÎL SCOATE DIN SCHEMĂ. News alert!

Autor: | | 2 Comentarii | 2888 Vizualizari

Comisia parlamentară de specialitate privind Legile Justiției, condusă de Florin Iordache,au votat în ședința de joi, modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, propunerea Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), înregistrată miercuri noapte, care prevede ca procurorul-șef al Secției „pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție” săvârșite de judecatori si procurori să fie numit și revocat de plenul CSM și nu de președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 17.00 - „„Art. 88^3 - (1) Secția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite în legatura cu justiția este condusă de un procuror şef de secție, care este numit în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre procurorii ce fac parte din această secție, în urma unui interviu transmis în direct și publicat ulterior pe site-ul Consiliului.  (2) Procurorul-şef al Secției de Investigare a unor infracțiuni din justiție şi adjunctul acestuia sunt revocaţi din funcţie de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, stipulează amendamentul propus de UNJR, transmis de corespondentul EVZ aflat la lucrările de azi  ale Comisiei de specialitate privind Legile Justiției.

În inițiativa legislativă depusă de PSD în parlament care modifică Legea privind organizarea judiciară, președintele Klaus Iohannis numea și revoca din funcție procurorul-șef al Secției de Investigare a infracțiunilor comise de magistrați.


UPDATE 16.00 - Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a votat, joi, înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General. Amendamentul a fost formulat de senatorul PSD, Șerban Nicolae.

„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorii şi judecătorii militari”, precizează textul amendamentului propus la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.


Spre deosebire, de proiectul inițial al PSD, care prevedea că președintelei României numește și revocă șeful Secției, UNJR propune ca numirea și revocarea acestuia să fie făcută de către plenul CSM. Organismul de anchetă va funcționa în cadrul Parchetului General și nu va fi o Direcție Specială, așa cum a fost reglementată în primă fază de social-democrați.

„După articolul 88 se introduce o nouă secțiune, Secțiunea a 21- „Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, alcătuită din art.881-8810 

Art. 88^1–Înfiintarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție 

(1) În cadrul Parchetului de pe langă Înaltă Curte de Casație și Justiție se infiintează și functionează Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție care are competența de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvarsite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.  

(2) Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de judecător sau procuror, sunt cercetate și alte persoane. 

(3) Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își exercită atribuțiile pe întreg teritoriul României.  

(...)

DEZVĂLUIRE-BOMBĂ. ANCHETAREA MAGISTRAȚILOR și AMENDAMENTELE de la MIEZUL NOPȚII

Art. 88^6 – Numirea și revocarea procurorului șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție 

(1) Procurorul șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este numit în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului șef Secție, dintre procurorii deja numiți în cadrul Secției. 

(2) Numirea în funcția de procuror șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată. 

(3) Revocarea procurorului șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului șef de Secție, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției”, se arată în amendamentul publicat de site-ul Hotnews.ro.

Augustin Lazăr: Secția specială, o discriminare

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a catalogat ca fiind o „discriminare” înfiinţarea unei secţii speciale care să investigheze procurorii și judecătorii, informează News.ro. El a precizat că nu poate exista o structură care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii.

„Ar trebui să nu existe niciun fel de secţie. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii”, a spus Lazăr la plecarea de la sediul CSM.Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000