EVZ

Kovesi, RECLAMATĂ la ministrul Toader, pentru SFIDAREA Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009

Autor: | | 6 Comentarii | 2466 Vizualizari

Propunerea deputatului PSD, Liviu Pleșoianu, de a-l sesiza pe ministrul Tudorel Toader, pentru al patrulea refuz al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009 a fost votată cu 6 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.

UPDATE 10.34 - Întrebat miercuri, la Parlament, înaintea începerii ședinței Comisiei de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, în legătură cu solicitarea pe care i-o vor adresa membrii Comisiei de anchetă, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a eludat subiectului, precizând că va ține, la ora 11.00, o conferință de presă la sediul Ministerului, unde va prezenta date despre raportul MCV. 


UPDATE 09.50: Propunerea deputatului PSD, Liviu Pleșoianu, de a-l sesiza pe ministrul Tudorel Toader, pentru al patrulea refuz al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009 a fost votată cu 6 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.

„D-na Kovesi sfidează Parlamentul României și a călcat în picioare Constituția și acum nu respectă nici deciziile CCR. Se impune să-l sesizăm pe ministrul Justiției. Am s-o spun foarte ferm. Eu știu că procedural dacă noi îl sesizăm pe dl Tudorel Toader, are un termen de a răspunde. Eu îi spun public să aibă o reacție foarte rapidă, pentru că e inadmisibil să treacă atâta timp. E o sfidare din partea domniei sale. Să răspundă într-o zi, maxim două. Ministrul Justiției este obligat să aibă o poziție asupra faptului că d-na Kovesi, care nu este o instituție, ci conduce o instituție foarte puternică în România, nu vine la Comisie. Dacă nu, înseamnă că putem închide CCR”, a spus Pleșoianu.

Președintele Comisie, Oana Florea, a propus ca membri Comisiei să ia o pauză de două săptămâni, timp în care parlamentarii să analizeze datele și să contribuie cu propuneri la raportul final al Comisiei.

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a spus în cadrul ședinței că este nevoie „de modificare a legislației de transpunerea celor patru decizii CCR legat de comisiile de anchetă”, lucru agreat și de șeful Comisiei, Oana Florea. 

Evenimentul Zilei a relatat că aleșii coaliției de guvernare au o nouă inițiativă legislativă care va include prevederi pentru funcționarea comisiilor de anchetă. 


UPDATE 09.36 „Suspiciunea a exista și din partea noastră și din partea dvs. de fraudă. Verificați câțiva candidați din Teleorman au luat 137%”, a spus Videanu Comisie de anchetă. 

Alte declarații făcute de Adriean Videanu în Comisie: 

„Pe la 4 și ceva dimineață știam că candidatul nostru e câștigător. Dl Blaga s-a ocupat mereu de organizațiile În principiu, prin evaluările pe care le făceam la fiecare secție de votare, noi să știți că înaintea fiecărui ciclu electoral știam că e o eroare de 5-10%. Organizarea la PDL era una impecabilă și aici dl Blaga se ocupa de acest lucru. Radu Berceanu era cel mai puțin agreat de președinte, motiv pentru care nu se implica în procesul electoral. Deci n-avea o responsabilitate directă”

Întrebat despre softul folosit la numărarea voturilor al BEC, dacă a avut legătură cu el, VIdeanu a răspuns: „Nu știu absolut nimic despre asta.”

Întrebat de Eugen Nicolicea dacă are cunoștință să se fi schimbat introducerea de date între candidați, adică dacă un candidat e pe locul 1, altul pe locul 2, se schimbă numele și se pun voturi mai puține, Videanu a spus: „Nu am cunoștință de acest lucru.  Sincer să fiu nici n-am auzit. Din ce știu, au mai fost erori la alt alegeri, la birourile județene. Eram foarte interesați ca numărătoarea paralelă să fie obiectivă pentru că nu știam ce se întâmpla pe traseu cu buletinele de vot și procesele verbale care ajungeau la BEC.”


Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a spus, miercuri, la audierile Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009, cu referire la schimbarea prefecților, înaintea alegerilor, că toate partidele au făcut acest lucru când au ajuns la putere. El a adăugat că are încredere în capacitatea comisiilor de anchetă de a-și păstra obiectivitate. Pe de altă parte, a atras atenția că  „dacă prevalează dimensiunea politică a comisiilor de anchetă, nu cred că facem un pas înainte”.

Oana Florea, președintele Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009: Ce funcție dețineați atunci?

Adriean Videanu: „În 2009 eram vicepreședintele partidului și eram ministrul Economiei.”

Oana Florea: „Decizia de a face schimbări în teritoriu cine a luat-o?”

Videanu: „D-na președinte lăsând ipocrizia la o parte toți am făcut la fel. La fiecare ciclu electoral,toate partidele ajunse la guvernare am făcut la fel.”

Oana Florea: „Diferența e că schimbările au fost făcute înainte de niște alegeri importante.”

Videanu: „Nu cred că asta e important. Momentele electorale sunt apanajele înfruntărilor politice. N-ar trebui să aibă nimic cu adminsitrația, însă este o cutumă și n-a fost făcută numai în 2009, ci s-a întâmplat de douăzeci și ceva de ani în această democrație autentică de la noi. (...) Cred cu tărie în capacitatea Parlamentului, prin comisiile de anchetă de a stabili obiectivitatea, dar aici dacă prevalează dimensiunea politică a comisiilor de anchetă, care e simplu s-o vedem, nu cred că facem un pas înainte. Deci relevanța schimbării adminitrative poate fi făcută strict din punct de vedere legal. Din punct de vedere politic e mai puțin relevant.”

În cadrul ședinței de astăzi, membri Comisiei de anchetă urmează să ia o decizie cu privire la refuzul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta pentru a patra oară în Parlament.

 Tag-uri:

Alte articole din categoria:

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000